Vanda svenska pensionärer

Vandapensionärer promenerade till Kungens ek

En grupp pensionärer samlades den 22 april 2021 invid Sillböle bassäng i Övitsböle i Vanda för att promenera tillsammans. Målet var att vandra till den anrika Kungseken i Kårböle i nordvästra Helsingfors. Innan vi begav oss iväg berättade vår utmärkta guide Astrid Nurmivaara att Sillböle bassäng togs i bruk år 1962 och är 17 meter djup. Den är ca 1 km lång och ca 0,5 km bred. Bassängen är huvudstadsregionens största reservoir och innehåller 5 miljoner kubikmeter sötvatten som kommer från sjön Päijänne längs en bergstunnel på 120 kilometer. Vattnet renas och pumpas vidare till Långforsens reningsverk. Bassängen är omgiven av staket och det är föbjudet att röra sig på området.

Samling av prydnadskatter imponerade
Rutten mot Kungseken gick längs ett naturskönt område omgivet av egnahemshus och välskötta gårdar. Vi passerade en skogsdunge där vi observerade den blommande Tibasten som lär vara giftig. På vägen berättade Astrid att vi blivit inbjudna till 91 åriga Gunda Sohlström för att se på hennes dyrgripar, d.v.s. 7621 st samling av prydnadskatter, alla numrerade. Vi besökte hennes hus i små grupper försedda med munskydd och iakttagande alla försiktighetsåtgärder. Gunda berättade att hon börjat samla dem år 1972 när familjen flyttade in i det nya huset. Vi var alla fulla av beundran när vi vandrade genom huset och såg samlingarna av prydnadsskatterna som fyllde praktiskt taget alla rum från tak till golv. Det var värt ett besök.

Promenaden fortsatte och vi kom fram till Långforsen där vi stannade på en bro över Vanda å och höll en paus. Området som omfattar cirka 17 ha ägs av Helsingfors respektive Vanda stad och fredades som naturskyddsområde år 1984. Långforsen är ca 1 kilometer lång och på båda sidor om ån växer frodiga grandominerade lundar. Tack vare markerade stigar är det lätt att bekanta sig med naturen i området. Här finns också utsiktsplattformer på båda sidor om ån.

Den anrika Kungseken
Vi fortsatte vandringen, passerade både den populära kaffestugan vid forsen och Långforsens reningsverk och kom fram till Helsingfors mest fascinerande träd, Kungseken. Enligt histrien var det Sveriges kung Gustav III som själv planterade trädet i slutet av 1700-talet. Trädet har sett en del under århundraden, men står fortfarande stolt kvar intill den gamla färdvägen. Gruppen samlade sig kring den något skamfilade eken och lyssnade uppmärksamt på när Astrid läste några verser ur en dikt om Kungseken som skrivits av Tyra Santala, f. Collan. Texten löd så här:

”Här har jag stått i många hundra år.
Och ingen har mig värderat.
Fast svenska kungen har mig planterat.
Det var krig när han for förbi.
Jag sträcker tolv meter ut mina grenar.
Här har jag växt i den fria naturen,
är nu gammal,
foten murknar av jorden.
Var är de som mej kan hjälpa,
och inte låta mej stjälpa.
 
En tid tillbaka så blev jag fridlyst,
det kom en tavla som stod skrivit,
att svenska kungen har mig planterat.
Det blev historien om mig sedan.”
 
Därefter återvände vi längs en annan väg till samlingsplatsen, mycket nöjda över vad vi sett och hört under dagens promenad. Kryddan på allt var att lyssna på Astrids intressanta anekdoter om platser och personer vi passerade under rutten. Väl framme vid Dragnäs badplats bjöds det på kaffe och dopp.
                         
Henrik Smeds