Vanda svenska pensionärer

     Tips och Tricks 

        hjälper dig på vägen

Här på Tips och Tricks kommer att finnas info om intressanta sajter och program där dom flesta har koppling till Windows 10 på något sätt. ​Det mesta är också användbart tillsammans med Windows 7 och 8. Möjligtvis kan det ge svar på  en del data relaterade frågor   Många av dessa tips är lånade av Hans-Göran Eriksson som sköter  hemsidan till ABB Pensionärsklubben i Ludvika Sverige. Ett stort tack till honom!
Även en del allmänna datatips kommer att tas upp.
​Flera av dom saker som har beskrivits kan även göras på andra sätt.
Är tacksam för kommentarer och förslag .Får du problem med något .Hör av dig!

                                        

Här finner du de olika tipsen  

         Tips 1 ​Filändelse

         Tips 2  Säker Borttagning av maskinvara

        Tips 3  Spela DVD-skivor i Windows 10

        Tips 4  Lagringsställen för Backup

        Tips 5 Gratis program

       Tips 6 Säkerhetstips

       Tips 7 Program och Appar

       Tips 8 Lösenord 

       Tips 9 Säkerhetskopiera med" Filhistorik"

       Tips 10 Återställa med "Filhistorik 

       Tips 11 Gratisprogram 2

       Tips 12 Kopiera LP-skivor till CD-skivor                               

       Tips 13 Hantera namnkonflikter när du kopierar eller flyttar filer eller bilder.

       Tips 14 ​Program och Appar

       Tips 15 ​Chromecast                                      

       Tips 16 ​Ha mobilen upplåst i hemmet                                      

       ​Tips 17 Justera musen i Windows 10

       TIPS : 18 2017 02 26 ​​Flytta Aktivitetsfältet i Windows 10

       TIPS : 19  2018-02-26​ Problem med uppdatering 

       TIPS : 20  2018-02-26 Klon eller imagefil

        TIPS : 21  Backup i "molnet"

        TIPS : 22  Radera dubbletter av bilderna i datorn

        TIPS : 23  Ta bort länken till OneDrive

         TIPS : 24  Stoppa utpressningsvirus med Windows 10

         TIPS : 25  ​Problem efter uppdatering av Windows 10

         TIPS : 26  Är Gratisprogram verkligen gratis

         TIPS : 27  ​Avinstallera  program i datorn.  

         TIPS : 28 Felsökning i Windows 10

         TIPS : 29  ​Lägg en webbsida på Startmenyn i Windows 10

         TIPS : 30  ​Använd mobilen som Skanner(Android)

 

 

 

 

 

 

 

TIPS : 30  2018-02-26
​Använd mobilen som Skanner(Android)

​Det händer väl ibland att du stöter på något dokument som du skulle vilja fota med din mobil. Det kan till exempel vara en sida i en bok eller något som du ser i en tidning eller kanske ett brev. Oftast blir en sådan bild lite sned och dålig om du inte håller kameran i perfekt vinkel. Som tur är finns det en hel del appar som kan göra det hela lite enklare. Jag har testat en app som heter Office Lens. Den är gratis och du finner den i Play Butik.
​När du har installerat och öppnat den, ser det ut ungefär som om du öppnar din vanliga kamera i mobilen. Högst upp på skärmbilden skall du ha figuren för dokument framme. Sen är det bara att sikta och trycka av , lika som du gör  när du skall ta ett kort. Nu får du upp den"skannade" bilden ,som förhoppningsvis är rak och fin, och ofta också rätt beskuren.(Beroende på hur det ser ut omkring "dokumentet" som du har "skannat" )
​Skulle dokumentet inte vara rätt beskuret , så gör du det lätt med beskärningsverktyget som finns i överkant på skärmen, Om du vill ha dokumentet kvar trycker du på Spara.
​Som du ser kan du även spara till en PDF-fil
 

TIPS : 29  2018-02-26
​Lägg en webbsida på Startmenyn i Windows 10

​Du har säkert en del webbsidor som du besöker ganska ofta ,via din webbläsare. Det är ju en viss procedur att öppna webbläsaren leta reda på adressen bland dina favoriter, och sedan klicka dig in på sidan. Ett smartare sätt är att lägga webbsidans ikon direkt på Start och du kommer till sidan med ett klick. Det är enkelt, och du kan med några få klick lägga upp en webbsida påStart.
1 )  Börja med att öppna den webbsida (via webbläsaren) som du vill lägga upp på Start.
​2 ) Därefter klickar du på de tre små prickarna uppe i det högra hörnet.
3 ) I menyn som kommer upp väljer du Fäst den här sidan på Start .
​4 ) Därefter får du frågan Vill du fästa den här panelen på Start?
5 ) Tryck på Ja och ikonen för webbsidan ligger nu på Start
​Nästa gång du skall gå in på sidan öppnar du Start och klickar på ikonen och du kommer direkt till sidan
 

TIPS : 28  2018-02-26
Felsökning i Windows 10

​Även i tidigare versioner av Windows så finns det ett inbyggt verktyg för felsökning.  Nu har det inte varit så jättebra, så vi har ofta fått använda andra hjälpmedel för felsökning. IWindows 10 så har Microsoft förbättrat och förfinat felsökningen så att det klarar av att lösa en hel del problem.​Tyvärr så finns det fortfarande problem som Windows 10 inte klarar av att lösa, men det är verkligen värt att försöka om ett problem dyker upp. 
​För att komma åt Felsökningsverktyget måste du kunna starta och öppna datorn.Felsökningsverktyget finns i Inställningar och du kan gå dit på lite olika vägar. Enklast är nog att du går till Förstoringsglaset som du då klickar på och skriv sedan Felsök. I rutan som kommer upp ovanför, finner du en verktygssymbol och texten Felsök. klicka där och du kommer till Felsökningsverktyget. Där finner du en lista med en rad olika saker som du kan felsöka. Till exempel: Skrivare, ljuduppspelning, tangentbord,  nätverkskort m.m. Klicka på lämplig rubrik. En  ny grå ruta kommer upp där det står Kör felsökaren .Klicka på den och felsökningen startar.
Systemet söker nu efter felet och förhoppningsvis hittas och åtgärdas problemet
 

TIPS : 27  2018-02-26
Avinstallera  program i datorn.  

Om du har program i datorn som du ej använder, så är det bästa att ta bort dessa. Allt som ligger i datorn tar plats och påverkar datorns kapacitet.
I Windows alla versioner finns en funktion för att avinstallera program. Det kan se lite olika ut beroende på vilken version av Windows du har. 
Så här gör du i Windows 10 för att avinstallera ett program.
1 ) Klicka på Inställningar(kugghjulet) och välj Appar. ( I datorn kallas program för Appar)
​2 ) I menyn som kommer upp väljer du Appar och funktioner.
​3 ) I listan som då kommer upp klickar du på det program som du vill avinstallera.
​4 ) Klicka sedan på Avinstallera i rutan som kommer upp.(Det kan sedan komma upp ytterligare en ny ruta där det står Avinstallera. Klicka också på den.)
​5 ) Programmet avinstalleras och försvinner från listan.
Tyvärr så klarar inte Windows av att avinstallera alla program.
​Själv använder jag ett gratisprogram som heter Iobit unstaller och kan hämtas påhttps:/www.iobit.com .Där går du ner på sidan och klickar på See our other products        Där finner du Iobit unstaller 7 Free. och klicka då på  Download Free.
​Programmet är lätt att använda. Markera det program som du vill ta bort och tryck påAvinstallera i den gröna rutan. Det finns även en funktion där du kan ta bort alla filer som tillhör programmet.
Även om Iobit uninstaller är ett väldigt bra program, så finns det några program som brukar behöva ett speciellt avinstalleringsprogram. Det är främst vissa typer av virusprogram som då har ett eget avinstalleringsprogram ,som kan hämtas från deras respektive hemsida.
​Det finns också några program som ingår i Windows och som ej går att avinstallera.


TIPS : 26  2018-02-26
Är Gratisprogram verkligen gratis

​Det finns ju massor med så kallade "gratisprogram" att ladda ner från nätet. Man kan ju verkligen undra varför dessa program är gratis. Oftast är det så att det finns en baktanke med dessa gratisprogram.
​Här följer de vanligaste typerna av gratisprogram.
​1 ) Det vanligaste är att det också finns en betalversion som har lite mer finesser, och det är naturligtvis så att man vill försöka att få kunden att köpa den versionen.
​2 ) En annan variant är att kunna skicka reklam till kunden när då denne har registrerat sig för ett gratisprogram.
​3 ) Det finns också program som du kan ladda ner och använda gratis under en begränsad tid. Därefter vill dom ha betalt om du i fortsättningen vill använda programmet.
​4 ) Det mest luriga är när man försöker att få kunden att ladda ner ett annat program under själva installationen av ett gratisprogram. Om det under själva nerladdningen kommer upp någon ruta som dom vill att du skall klicka på, så kolla väldigt noga på vad detta innebär. Ibland så skall du klicka på en ruta för att få med ett annat program, och ibland skall du klicka på en ruta för att inte få med något annat program.
​5 ) Det finns faktiskt också program som är helt gratis. Flera av dessa program brukar också ha en frivillig donation. Men det är helt frivilligt om du vill donera en slant. Det bästa är ju då att först testa programmet. Tycker du sedan att du vill donera några kronor så är det upp till dig, det är inget tvång och programmet kan du fortsätta att använda gratis.

​Var inte rädd för att använda gratisprogram, men var noga med vad du laddar ner.
​I stället för att köpa program, så finns det oftast gratisprogram som är nästan lika bra.
​Använd helst kända  gratisprogram (se TIPS : 19, 20, och 43 för exempel på bra gratisprogram.)

En sak att tänka på när du laddar ner eller uppdaterar dina gratisprogram är skillnaden påuppdatera och uppgradera. Att uppdatera ett program handlar om att uppdatera den version som du redan har. Det kostar ingenting. När det handlar om att uppgradera ett program så är det en utökad version som då kostar pengar.
​Själv använder jag många av dessa gratisprogram, och som fungerar väldigt bra. Får väl stå ut med lite extra reklam ibland.
​Skulle olyckan vara framme och det följer med något extra program som du inte vill ha, så kan du alltid avinstallera detta program.
​Nästa veckas tips handlar om att avinstallera program. 

TIPS : 25  2018-02-26
​Problem efter uppdatering av Windows 10

​Om du har en dator med några år på nacken så finns det en liten risk att allt inte fungerar som det ska när du uppdaterar Windows 10 till en nyare version. Även om risken inte är så stor så kan det bli problem om du har otur.
​Här kommer ett exempel efter att en bärbar dator uppdaterades med höstens stora uppdateringWindows 10 Fall Creators Update.
Efter uppdateringen slutade den trådlösa anslutningen till internet att fungera. Den lilla solfjädern nere i det högra hörnet som indikerar den trådlösa Wifi anslutningen  till nätet försvann. Gjorde felsökningar efter konstens alla regler utan resultat. Gick in och kollade på nätverksanslutningar men även det trådlösa nätverkskortet var borta.  Kopplade sedan datorn till routern via en nätverkskabel och startade om datorn. Nu kom jag i alla fall ut på nätet via nätverkskabeln, men den trådlösa Wifi anslutningen fungerade fortfarande inte.
Jag fortsatte då med att ladda ner det lilla suveräna gratisprogrammet Driver Booster Free.
Startade programmet och det visade sig att jag behövde ladda ner 8 st nya drivrutiner'.
​Däribland en ny drivrutin för nätverkskortet(En drivrutin behövs för att en hårdvaruenhet skall kunna kommunicera med datorn. Alla hårdvaror i och utanför datorn behöver en drivrutin för att fungera.)
​Efter att jag hade laddat ner alla nya drivrutiner gjorde jag en omstart av datorn.
Nu var det bara att hålla tummarna!!
Datorn startade och nu fungerade allt, även den trådlösa anslutningen till nätet kom tillbaka.
Det behövdes alltså en nyare drivrutin för nätverkskortet.
​Driver Booster Free kan laddas ner från följande adress.http://de.download.cnet.com/windows/
Om du laddar ner och installerar programmet var noga med vilka rutor du fyller i , så det inte slinker med något program som du inte vill ha. När du installerat och öppnat programmet så klickar du på Skanna och då går programmet igenom datorn och letar efter drivrutiner som är för gamla. Sedan är det bara att markera drivrutinerna som behöver uppdateras och därefter klicka på Uppdatera nu. Det kan ta en liten stund att ladda ner de nya drivrutinerna
Gör sedan en omstart av datorn!
Även om du inte har några problem med datorn , så kan jag varmt rekommendera att ladda nerDriver Booster Free och kolla datorn någon gång då och då.
Gamla drivrutiner kan ställa till problem även om du inte gör en uppdatering.TIPS : 24  2018-02-26
Stoppa utpressningsvirus med Windows 10

​Just nu pågår Microsofts stora uppdatering Windows 10 Fall Creators Update
I uppdateringen har man också uppdaterat Windows Defender som är det antivirusprogram som ingår i Windows 10. Det är bland annat tillagt en funktion för att stoppa utpressningsvirus ​(ransomware). Det vill säga ett virus som kodar dina filer. Sedan begärs en summa pengar, för att öppna dina filer så att du kommer åt dom igen.
​Om du har fått den nya uppdateringen av Windows 10 så kan du aktivera funktionen enl. nedan.
1 ) Öppna startmenyn och välj Inställningar.
2 ) Klicka på Uppdatering och säkerhet.
​3 ) Klicka sedan på Windows Defender i kolumnen till vänster.
4 ) Klicka på den grå knappen Öppna Windows Defender Säkerhetscenter.
​5 ) Klicka sedan på Skydd mot virus & hot.
6 ) Gå vidare till Inställningar för skydd mot virus och hot.
​7 ) Gå ner en bit på sidan och aktivera Reglerad mappåtkomst.
​Nu skall alla grundläggande mappar som exempelvis Bilder, Musik och Dokument vara skyddade. För att skydda andra mappar väljer du Skyddade mappar under Reglerad mappåtkomst.
​Men det finns ett stort "men". Det hindrar också en del snälla program som kan behöva åtkomst till dina mappar och bilder,som du nu har satt stopp för. Men om du trycker på Tillåt en app i Reglerad mappåtkomst så kan du lägga till en eller flera appar som får lov att redigera innehållet i de skyddade mapparna. Det kan tex. vara bildbehandlingsprogram, ordbehandlingsprogram eller kanske molntjänster.
Observera att du måste ha den senaste uppdateringen av Windows 10 för att utföra detta och att du använder Windows Defender som ditt antivirusprogram. Du får alltså inte ha några andra antivirusprogram i Datorn


TIPS : 23  2018-02-26
Ta bort länken till OneDrive

​Du som har Windows 10 har nog sett den medföljande lagringstjänsten OneDrive där du kan spara filer och bilder i molnet. Tyvärr så kan du bara spara 5GB utan att betala något extra.
​(I Tips 71 kan du se vad det kostar om du vill lagra mera). Det betyder att dom 5GB iOneDrive snart tar slut och det kommer upp en blänkare om att det är fullt.  Naturligtvis  så  vill man att du skall köpa ytterligare utrymme för lagring.
​Om du nu inte vill använda tjänsten OneDrive så kan du lätt ta bort länken som går dit.
OBS! Du förlorar inga filer eller data om du inaktiverar eller  avinstallerar
OneDrive på datorn. Du kommer åt filerna  genom att logga in på OneDrive.com.
​Så här tar du bort länken till OneDrive.
1) I meddelandefältet längst ner till höger på skärmen högerklickar du på ikonen förOneDrive. (Du kanske måste klicka på pilen Visa dolda ikoner för att OneDrive skall visas)
2) Klicka på Inställningar och gå till fliken Konto. Klicka på Ta bort länk till datorn och sedan på Ta bort länk till kontot.
​Nu är länken till OneDrive borta från datorn. Programmet  OneDrive finns fortfarande kvar i datorn och du kan aktivera det igen senare om du vill.


TIPS : 22  2018-02-26
Radera dubbletter av bilderna i datorn

​Efter en tid ,så brukar man få en hel del bilder i datorn. Om du flyttar och behandlar bilder ,  kopierar eller kanske gör bildspel i datorn, så är risken stor att du så småningom får en hel del dubbletter.
​Nu finns det ett smart litet program som heter Avesome Duplicate Photo Finder där du enkelt kan hitta och radera dina dubbletter. Programmet är gratis och kan laddas ner från
​http://www.duplicate-finder.com/photo.html .
​När du har kommit in på sidan klickar du på Download Duplicate Photo Finder och följer instruktionerna.
​När du sedan öppnar programmet kommer det upp en skärmbild där du har två bilder av  Mona Lisa. Börja med att klicka på + ovanför den vänstra bilden. Sedan väljer du den Folder som du vill ta bort dubbletterna i.  Alltså klickar du på Bilder . Det finns också Undermappar som du kan välja. Du kan alltså kolla alla dina bilder ,eller i en enskild undermapp.  Därefter klickar du på OK längst ner i rutan och sedan på Start Sarch och genast börjar programmet gå igenom dina bilder. När alla bilder är kollade ser du i den lilla rutan hur många bilder som är kollade och hur många dubbletter du har. Tryck på OK i rutan och starta med att ta bort dina dubbletter .Som du ser har du nu två dubblettbilder istället för Mona Lisa. Du lägger nu den ena av bilderna i papperskorgen, och tar bort den. Sedan kommer nästa dubblett upp. Därefter fortsätter du tills alla dubbletter är borta. Är du osäker på att något skall gå fel, så gör först en säkerhetskopia av dina bilder.


TIPS : 21  2018-02-26
Backup i "molnet"

Ett sätt att göra backup på, är att kopiera filerna till en eller flera lagringstjänster online i det så kallade "molnet". När du prenumererar på en sådan lagringstjänst, så betalar du för hårddiskutrymme på en server . Dina lagrade filer kan du nå från en dator, smartmobil eller en surfplatta med en internetanslutning. Själva säkerhetskopieringen sköts automatiskt i bakgrunden.
​Det finns ett stort antal tjänster för online lagring .Naturligtvis så vill alla  tjäna pengar på sina lagringstjänster, men de flesta har också ett begränsat "gratis" lagringsutrymme.
Här kommer en liten tabell på de vanligaste lagringstjänsterna i "molnet." Här kan du se hur mycket du kan lagra gratis , och vad det kostar om du vill lagra mera.
Lagringstjänst                   Gratis lagring                 Extra lagringspaket
​Dropbox                                    2 GB                                           1 TB 
box                                            10 GB                                       100 GB
​OneDrive(ingår i Windows )  5 GB                                         50 GB
​Google Drive                            15 GB                                       100 GB

Detta är endast några få av de online lagringstjänster  som finns på nätet. Tjänsterna fungerar lite olika och vad som är bäst beror till stor del, vad du skall lagra i "molnet"
​OneDrive är lättast att använda då det redan finns med i Windows 10.
Har du tex. bilder och dokument som du absolut inte vill förlora, se då till att du har dubbel backup. Det kan tex. vara i "molnet" och på en extra hårddisk.
​Vill du ha en direkt trådlös överföring av dina bilder till datorn och plattan efter att ha tagit en bild med mobilen, så fungerar Foto som ingår i Google Drive  bra!

 

TIPS : 20  2018-02-26
​Klon eller imagefil
Vad är det för skillnad på att göra en  imagefil eller en klon av hårddisken? När du gör en backup av datorns hårddisk och vill spara en exakt kopia, så kan  du endera klona disken eller göra en imagefil av disken . Båda gör en exakt kopia men det finns en skillnad som kan vara bra att känna till.
​En imagefil är en komprimerad fil och är en exakt kopia av originalet , till exempel C-disken i en dator. Imagefilen kan användas för att återskapa hårddisken som den såg ut när filen skapades.
En klon är också en exakt kopia av hårddisken, men den är inte komprimerad. Innehållet i den kan ändras över tid, medan en imagefil alltid är identisk med hur den såg ut när den skapades.
​Ofta kan du välja i backupprogrammen vilken typ av backup du vill göra.
​Har du inte så mycket i datorn som du vill göra backup på, så är det enklast att föra över sina filer tex. bilder och dokument till ett USB-minne med den så kallade"dra och släpp metoden"  
Det viktiga är att du verkligen gör en backup och sparar dina bilder, dokument m.m.
​ifall olyckan skulle vara framme .

TIPS : 19  2018-02-26​
Problem med uppdatering

​Som du kanske vet, så är Windows 10:s  stora höstuppdatering (Windows 10 Fall Creators Update) på gång. Den kommer under hösten att laddas ner till alla som har Windows 10. Om du inte har tid att vänta, så kan du själv ladda ner och installera uppdateringen.
​Jag var lite otålig och nyfiken så jag beslöt att hämta uppdateringen hos Microsoft och uppdatera min "gamla" dator. Uppdateringen tog ett par timmar och allt blev bra. Det var en del nyheter och förbättringar.
​O.K.  tänkte jag och fortsatte med att uppdatera min "nya" dator. När uppdateringen nästan var klar bröts uppdateringen och en text kom upp:" Försök igen". Jag gjorde ett nytt försök men med samma dåliga resultat. Även ett tredje försök misslyckades. Tog mig en funderare på vad som kunde vara fel.
​Sedan började jag med att städa och optimera datorn med ett lämpligt program. Därefter uppdaterade jag alla program som inte hade den senaste versionen. Till sist kollade jag att all hårdvara hade de senaste drivrutinerna. Några drivrutiner var för gamla så jag fick ladda ner nya.
​Så var det dags att besöka Microsoft igen och försöka uppdatera Windows 10. Den här gången gick det bättre, och efter två timmar var allt klart. Skrivbordet öppnade sig och allt såg ut som det skulle.  Ikonerna låg på rätt plats och allt såg bra ut. För säkerhets skull öppnade jagBilder för att se att allt var O.K. även där.  Men då hade det hänt, det som inte får hända. Alla mina c:a 10 000 bilder var spårlöst borta. Öppnade Dokument som också var helt tomt. Likaså  var alla mina 100-tals filmklipp borta. Kunde varit katastrof!!
​Om jag nu inte hade haft backup på allt,  så hade det ju varit katastrof. Alla mina bilder, filmer och viktiga dokument från de senaste 15 åren var försvunna från datorn.
​Nu hade jag gjort en klon (en exakt kopia) i förväg av hela datorn. Jag använder ocksåWindows 10  inbyggda backup funktion Filhistorik dit datorns alla gamla och nya filer sparas ,och finns alltid kvar för återhämtning. Med andra ord, så har jag dubbel backup av alla mina filer, och efter lite jobb så var allt på plats igen.
​Och här kommer tipsen!
​1 ) Se alltid till att du har backup på allt som inte kan återskapas (Bilder, dokument, filmer m.m.
2 ) Kolla så alla program är uppdaterade till den senaste version
​3 ) Det är också viktigt att alltid ha de senaste drivrutinerna till all hårdvara.

TIPS : 18 2017 02 26
​Flytta Aktivitetsfältet i Windows 10

Ibland kan det hända att saker och ting på bildskärmen, inte ligger där man är van att det skall finnas. Det troliga är väl att man av misstag tryckt på något som har ändrat inställningarna. I det här fallet så hade Aktivitetsfältet (Fältet med ikoner som normalt ligger längst ner på skärmen ) hamnat högst upp på skärmen. 
Så här gör du för att flytta tillbaka Aktivitetsfältet så att det ligger längst ner på skärmen.
1 ) Ställ pekaren på Aktivitetsfältet och högerklicka med musen.
2 ) I menyn som kommer upp väljer du Inställningar  för aktivitetsfältet.
3 ) Gå sedan nästan längst ner på sidan som då kommer upp och klicka på Aktivitetsfältets placering på bildskärmen.
4 ) I det här fallet väljer du Nederst och stänger sidan med ett klick på "X" högst upp till höger.
Nu ligger Aktivitetsfältet på sin rätta plats.
Som du ser så kan du också välja att lägga Aktivitetsfältet på höger eller vänster sida.

 TIPS : 17  2017-12-30   
​Justera musen i Windows 10
​Om du som jag inte är 100-procentigt stabil på handen så kanske du tycker att musens pekare är lite väl känslig när du skall styra den. 
Nu är det lätt att justera pekaren så att den blir lite mera trög.( den blir alltså inte lika känslig för handens rörelser) 
1 ) Börja med att gå till Inställningar (kugghjulet).
2 ) Klicka sedan på Enheter och i valen till vänster väljer du Mus.
3 ) Gå sedan högst upp till höger och klicka på Fler musalternativ.
4 ) Nu kommer det upp en ruta som heter Egenskaper för mus.
5 ) Där väljer du högst upp Pekaralternativ.
6 ) Högst upp finns en ruta som heter Rörelse.
7 ) Där kan du justera pekarens tröghet från Långsam till Snabb.
8 ) Sätt pekaren på den blå pilen och dra den lite till vänster.
9 ) Flytta sedan pekaren från den blå pilen och testa med musen om du är nöjd. Om inte  gå till den blå pilen igen och gör en ny justering.
När du tycker att pekaren fungerar bra, gå längst ner på rutan och tryck på Verkställ.
Tryck sedan på OK och rutan försvinner.  Sedan är det bara att stänga Inställningar och köra vidare.

    

TIPS : 16  2017-12-30
​Ha mobilen upplåst i hemmet
Din mobil innehåller en hel del information som obehöriga inte bör kunna ta del av. På grund av detta utgår jag ifrån att du har en pin-kod eller ett lösenord för att öppna mobilen. Men på vissa säkra platser som till exempel hemmet, kan det ju kännas skönt att inte behöva "låsa upp" mobilen varje gång du skall använda den. Från och med Android 5 finns en inbyggd funktion för detta.
Se nedan hur du hittar funktionen i din mobil.
​Öppna Inställningar och gå sedan till Låsskärm och Säkerhetoch klicka på Smart Lock.
Där får du kanske skriva in din pin-kod. D.v.s den kod som du normalt öppnar mobilen med.
​Gå sedan vidare till Betrodda platser. Klicka på Lägg till betrodd plats och sedan på Välj den här platsen när kartan kommer upp. Platsen blir då sparad. Systemet väljer då den plats som du befinner dig på.  (Du måste vara uppkopplad när du väljerbetrodd plats) . Har själv testat detta en tid och det fungerar väl inte till 100% men är helt OK.

TIPS : 15 2017-12-30
​Chromecast
För dig som inte har en så kallad "smart TV" men som har ettHDMI-uttag på TV:n så kan Chromecast vara en fantastisk liten pryl. Den fixar så att din TV blir "smart". Du behöver också använda en mobiltelefon som fjärrkontroll . Chromecast finns att köpa på de flesta ställen där man har dator och TV-tillbehör. Den brukar kosta 30 €. För att allt skall fungera måste du ladda ner en Chromecast app  till din mobiltelefon som är gratis. Med den kan du då strömma över en massa saker från nätet via din mobil. Det finns sen många gratis-appar som gör att du kan ladda ner och strömma din favoritunderhållning som filmer, TV-program m.m. till TVn.  Till exempel  Areenan,  Youtube  och mycket mer.
Det hela är ganska lätt att installera och du kan utnyttja din" gamla TV" på ett helt nytt sätt. Det går lika bra att använda en surfplattaistället för mobilen

                                             Tips 5  #Gratis program

TIPS : 14  2017-12-30
​Program och Appar
Vad är skillnaden mellan program och appar ?
​Med program så menas traditionella Windows-program som vi är vana att ha haft i datorn. Till exempel Photoshop och Words. Det är alltså program som vi installerar från en DVD-skiva eller som vi laddar ned från nätet. Dessa program är gjorda för att styras med mus och tangentbord. Appar är en ny sorts program som vi hämtar hem från t.ex. Windows store, Play Butik eller Appstoreoch som laddas ned och installeras automatiskt. Appar är gjorda för att passa pekskärmar , men fungerar i regel lika bra med mus och tangentbord. Många appar är gratis att installera, medans andra kostar en slant.
​App är en förkortning av application(tillämpning på svenska).Appar kan användas både i datorn, mobiltelefonen och på surfplattan medans program används i datorn.
​I Windows 10 samlas program och appar tillsammans underAlla Appar.
Om du trycker på Windows-ikonen  längst ner i det vänstra hörnet så kommer förutom Start-menyn (mer information om Startmenyn kommer nästa vecka) en lista upp med datorns allaprogram och appar ,samlade i bokstavsordning

                                               Tips 6  #Säkerhetstips

Tips:13  2017-12-30

​Hantera namnkonflikter när du kopierar eller flyttar filer eller bilder.
Ibland kan det bli problem vid import av bilder eller filer till datorn, från t.ex. kamera och mobiltelefon. Det kan hända att målet i datorn har en fil eller en bild med samma namn, som den fil eller bild som du vill kopiera eller flytta dit.(Detta kan hända, även om filer eller bilder är olika. Om du hanterar många bilder och läser in dem från mobiler eller kameror, så händer det ofta att bilder kan ha samma namn.
När detta händer så får du upp en ruta där du kan göra ett val av följande.
1) Ersätt filen i målet.
2) Hoppa över den här filen.
​3) Jämför informationen för båda filerna
​Trycker du på (1), så ersätts filen av den nya filen som du flyttar dit och den gamla  filen försvinner.
​Trycker du på (2), läses den nya filen inte in.
​Trycker du på (3), så kommer det upp en ny ruta som visar båda filerna eller bilderna.
​Här kan du genom att fylla i kryssrutorna bestämma om du vill ha en fil eller båda filerna kvar. Tryck sedan på Fortsätt. Om du väljer att ha båda filerna kvar får den nya filen eller om det är en bild ett nytt namn.
Detta gäller också när du kopierar eller flyttar bilder och andra filer från datorn till ett USB-minne eller T.ex. till en extern hårddisk.

Tips12  2017-12-30
​Kopiera LP-skivor till CD-skivor
Med hjälp av datorn kan du ganska lätt göra egna CD-skivor av dina gamla LP-skivor. Du behöver först något att spela upp LP-skivorna på . En stereoanläggning med skivspelare eller en lös skivspelare som man kompletterar med en förförstärkare funkar bra .Det finns många olika förförstärkare att välja på från några hundralappar och uppåt. Sedan kopplar du in dig på datorns ljud eller mikrofoningång för att överföra ljudet. Det finns också så kallade USB-skivspelareatt köpa med inbyggd förförstärkare som man bara pluggar in i ett USB-uttag på datorn. Om du vill överföra musik från ett kassettdäck kan du koppla in däcket direkt till datorn. Du kan naturligtvis även hämta ljudfiler från datorn och spela in på CD-skiva.
​Så måste du naturligtvis ha ett program som gör jobbet i datorn. Det finns ett utmärkt gratisprogram som heter Audacity och som du kan ladda ner från :www.audacityteam.org/ .När du kommer in på sidan trycker du på :Download Audacity 2.1.2(som är den senaste versionen)
​Det är ett ganska avancerat program som du kan göra det mesta med, när det gäller att behandla ljud . Du behöver naturligtvis inte använda alla finesser .Programmet är helt på svenska förutom manualen som bara finns på engelska. Om du skriver in Audacity Manual i webbläsaren så kommer en sida upp som heter Audacity Manual. Innan du öppnar  sidan översätter du den till svenska och manualen kommer då upp på svenska. Med det här programmet kan du ändra ljudet och få det precis som du vill ha det. Naturligtvis kan du också ta bort knaster och repor som kan ha funnits på skivan. När du är nöjd med resultatet så bränner du det på en CD-skiva som du sedan kan spela upp på din  musikanläggning eller i någon annan CD-spelare. Du kan bränna till Windows ljudformat(WAV) som passar i alla CD-spelare eller  också till MP3-filer.Fördelen med MP3-filer är att du får in mycket mer på en vanlig CD-skiva. Du får kanske plats med 100-120 låtar på en CD-skiva, beroende på hur långa låtarna är. För att spela upp MP3-filer så måste CD-spelaren också kunna läsa dessa file

Tips: 11  2017-12-30
Gratisprogram 2.
Här kommer några fler och bra gratisprogram.

Driver Booster 4 Free
Det är viktigt att ha de senaste drivrutinerna för den hårdvara som finns i datorn plus till alla tillkopplade apparater (ex. skrivare och scanner). Ett bra program som söker upp och uppdaterar gamla drivrutiner är Driver Booster 4 Free.
​Laddas ner från  www.iobit.com/en/driverbooster.php

Recuva
Har du raderat bilder eller filer och sedan tömt papperskorgen, finns det en möjlighet att få tillbaka bilderna och filerna. Om dom inte har blivit överskrivna på hårddisken kan dom tas tillbaka med hjälp Recuva.
​Kan laddas ner från   www.piriform.com/recuva

VLC Mediaplayer
​I Windows 10 finns inget inbyggt program för att spela upp video-filer (dvs DVD-skivor).Det går att köpa ett program för ändamålet från Microsoft, men det går lika bra att ladda ner ett gratisprogram. Det mest beprövade är nog VLC.
​Kan laddas ner från   videolan.org/vic.
Videolan är en ideell  organisation, där man även kan donera ett bidrag. Men detta är inget krav.

​Music Collection
Har du en stor samling med CD-skivar och vill ha lite koll på artister och låtar, så finns det ett bra program för att göra ett register på dina skivor Musiccollection  har många sökmöjligheter och en massa bra finesser såsom
 som t.ex. bilder på skivomslagen och namn på alla låtar. Det går även att använda programmet för vinylskivor, men då får man läsa in allt manuellt. Inläsning av CD-skivor går i de flesta fall automatiskt om du lägger skivan i datorns CD-spelare.
Programmet kan laddas ner från  gsoft4c.com.
Programmet är helt gratis, men man tar även emot donationer.
​Har själv använt programmet i flera år och det fungerar jättebra

                                               Tips 7  # Program och Appar

Tips: 10  2017-12-30
Återställa filer med "Filhistorik"
Om du av någon anledning vill ha tillbaka en fil eller en mapp som du har tagit bort från datorn, eller om den har skadats, så kan du återställa den med Filhistorik.​För att återställa filer och mappar som är sparade med Filhistorik så måste den externa  hårddisken med säkerhetskopieringen vara ansluten till datorn.
1) Börja med att öppna Inställningar.
​2) Gå vidare till Uppdatering och säkerhet.
3) Därefter klickar du på Säkerhetskopiering.
​4) Klicka vidare på Fler alternativ.
5) Längst ner på sidan hittar du Återställ filer från aktuell säkerhetskopia som du klickar på.
​6) Då öppnar sig säkerhetskopieringen på hårddisken med dom kopierade filerna på.
7) Använd knapparna längst ner för att navigera till ett datum där säkerhetskopian finns som du vill återställa.
8) Öppna mappen med den aktuella filen .
​9) Klicka på den mapp eller fil som du vill återställa.
10)Klicka sedan på den gröna knappen.
​11)Utforskaren skall då öppnas och filen finns på den ursprungliga platsen
​i datorn

 Tips: 9 2017-12-30
Säkerhetskopiera med" Filhistorik"
Det finns ju många sätt att kopiera och spara filer på. Bl.a. så kan man använda Windows 10's egen funktion: Filhistorik. Där kan du kopiera och hantera alla filer som finns i biblioteket. För att göra detta ansluter du först en extern hårddisk till ett USB-uttag.Filhistorik skapar säkerhetskopior av dina filer. Har någon fil tagits bort från datorn eller skadats ,kan du få den tillbaka om du så önskar.
​Börja med att öppna Inställningar. Där går du vidare tillUppdatering och Säkerhet.
1) Välj Säkerhetskopiering.
​2) Klicka på Lägg till enhet.
3) Välj den anslutna enheten (Hårddisken).
4) Se till att den automatiska säkerhetskopieringen är Aktiverad
5) Klicka på Fler alternativ.
​Där får du en översikt av målet (Hårddisken) för din säkerhetskopiering.
6) Klicka på Säkerhetskopiera nu.
Där kan du sedan välja:
a) Hur ofta kopieringen skall utföras.
b) Hur länge kopieringen skall sparas.
c) Om du vill lägga till någon mapp.
d) Om du vill undanta någon mapp.
Sen är det bara att lämna inställningar och låta Windows 10 göra resten.
​Alla nya filer som skapas i fortsättningen kopieras sedan automatiskt till din anslutna externa hårddisk.
​Funktionen finns också i Windows 8, men den ser kanske lite annorlunda ut

                                                                                    

Tips: 8  2017-04-26 

 Lösenord

Lösenordet till e-postkon­tot är bland de viktigaste. Om någon kan knäcka det, kom­mer hen också åt att ändra di­na lösenord till många andra tjänster. Det gör hen genom att beställa nya lösenord till din e-post.

- Lösenordet till datorn är också av stor betydelse.

- Använd olika lösenord till olika tjänster. Vid behov finns det Lösenordsgeneratorer som lottar ut trygga lösenord.

Det är inte människor, utan effekti­va datorer som försöker knäcka di­na lösenord. Datorerna känner igen de vanligaste lösenorden och de van­ligaste tricken som man använder när man hittar på lösenord. Ett bra lösenord är långt, 15-20 tecken. Det bästa lösenordet är inte ett ord ut­an en mening eller en diktfras, som kan varieras till exempel så att man tar den första bokstaven av varje ord.

Om ditt lösenord är till exempel "sOmmar" kan en dator knäcka det på en tusendels sekund. Att knäcka "EttKvastskaftSkaVaraKvistfritt" tar flera år.

Skadeprogram som sprids genom e-post är ofta gömda i bilagor. Man bör inte öppna en bilaga förrän man vet att avsändaren är pålitlig.

Man kan undersöka pålitligheten till exempel genom att placera kursorn över avsändarinformationen utan att klicka på den. Under avsän­darens namn öppnas då ett fönster som visar från vilken e-postadress meddelandet har skickats. Uppgif­terna bör stämma överens med var­andra.

På samma sätt kan man kontrol­lera en länk. När man placerar kursorn över länken öppnas ett fönster där man ser till vilken adress län­ken går.

Gå alltid in på nätbanken via din banks webbplats. Försök aldrig gå till nätbanken genom att klicka på en länk som kommit till exempel per e-post eller sms.

Kolla till vänster i adressfältet på nätbanken. Där borde finnas en li­ten bild av ett lås. Adressen ska bör‑

ja med https:// inte http://. Låset och s:et betyder att kontakten är skyd­dad och att du är på rätt webbsida. Bluffsajter har i allmänhet inte det­ta s eller låssymbolen.

Bedragare kan fråga efter bank­koder eller kreditkortsuppgifter ock­så per telefon och utge sig för att vara poliser eller banktjänstemän.

 

Kända och etablerade affärer är pålitliga också som nätbutiker. Webbplatsernas utseende däremot säger ingenting om hur pålitliga de är, eftersom också svindlarsajter kan ha påkostade webbplatser.

Skriv inte ut personuppgifter som till exempel din adress på sociala me­dier och lägg inte ut bilder där ditt barn, din bil eller ditt hem syns.

Satsa på säkerhet speciellt på Fa­cebook. Du kan till exempel förbjuda riktad reklam och dölja din vänlista.

Tips: 7 2017-04-26

Program och Appar    
Vad är skillnaden mellan program och appar ?
​Med program så menas traditionella Windows-program som vi är vana att ha haft i datorn. Till exempel Photoshop och Words. Det är alltså program som vi installerar från en DVD-skiva eller som vi laddar ned från nätet. Dessa program är gjorda för att styras med mus och tangentbord. Appar är en ny sorts program som vi hämtar hem från t.ex. Windows store, Play Butik eller Appstore och som laddas ned och installeras automatiskt. Appar är gjorda för att passa pekskärmar , men fungerar i regel lika bra med mus och tangentbord. Många appar är gratis att installera, medans andra kostar en slant.
​App är en förkortning av application(tillämpning på svenska).Appar kan användas både i datorn, mobiltelefonen och på surfplattan medans program används i datorn.
​I Windows 10 samlas program och appar tillsammans under Alla Appar.
Om du trycker på Windows-ikonen  längst ner i det vänstra hörnet så kommer förutomStart-menyn (mer information om Startmenyn kommer nästa vecka) en lista upp med datorns alla program och appar ,samlade i bokstavsordning.
Problem ? Hör av dig.

Tips: 6  2017-03-09
Säkerhetstips
Tänkte börja med några tips för att få datorn att fungera säkrare och snabbare.
​Det här gäller ju också för Windows XP , Vista , 7 och 8.

​1.Virusskydd
​Ha alltid ett uppdaterat virusskydd installerat när du går ut på nätet . Windows 10  har ett eget inbyggt virusprogram , men det är kanske inte det bästa . Det finns många bra virusprogram som är gratis som man kan hämta hem från nätet . Bl.a PANDA , AVG , AVIRA och AVAST.​

2.Backup
Ta till vana att alltid ta backup på sådant som du inte vill förlora som bilder , dokument , musik  m.m.
Ett annat sätt är att klona hela hårddisken till en extern hårddisk. Då har du allt på datorn sparat om något skulle hända . Själv gör jag detta en gång i månaden.

​3.Senaste drivrutiner
Se alltid till att du har dom senaste drivrutinerna installerade . Har du gamla drivrutiner kan det göra att saker och ting inte fungerar som de ska och att risken för att få in virus kan vara större . Det finns flera bra gratisprogram för detta . Ex. Driver Booster.

​4.Senaste programuppdateringar
Det gäller också att ha de senaste programuppdateringarna, för att programmen skall fungera optimalt. Samtidigt minskas risken för att få in virus i datorn. Många virus sprids via säkerhetshål i program och iWindows . Program som är viktiga att uppdatera är Adobe Flash Player , Java och naturligtvis  Windows.

5.Städprogram
Använd ett städprogram och eventuellt ett optimeringsprogram , för att hålla datorn i trim . Ett av dom vanligaste städprogram  som är gratis är Ccleaner . Ett gratisprogram som kan hjälpa till med många olika saker för att hålla datorn i trim  är Advanced System Care. 

​6.Öppna aldrig filer bifogade i mail, om du inte vet vad de innehåller.
Just nu är det vanligt med bluffprogram som ser ut att komma från Google, Sonera, Elisa Skatteverket.

7.Ta bort onödiga startprogram
Alla program som sätter igång när man startar datorn förlänger uppstartningstiden.

8.Avinstallera program du ej använder
​Allt onödigt som ligger i datorn hjälper till att försämra prestandan och datorns snabbhet på lite sikt .

9.Gratisprogram
När du laddar ner gratisprogram , var försiktig så att du inte får med andra program som du inte vill ha .

Tips: 5  2017-03-09

Gratis program 
På tal om gratisprogram kan du besöka sajterna www.ilmaisohjelmat.fi vilken är bara på finska eller www.laddaner.nu  De flesta programmen på engelska. Där finns många olika gratis program.

Tips: 4  2017-03-09
Lagringsställen för Backup
Något som är lika viktigt som att ha ett virusprogram i datorn är att regelbundet ta backup på sådant som ej kan återskapas ,ifall hårddisken går sönder.(Tex. bilder, filmer och dokument).Tyvärr är det många som struntar i att ta backup. Enl. experterna så är inte problemet om hårddisken slutar att fungera, utan när den slutar att fungera.
USB-minne
​Om du inte har så mycket som du skall göra backup på, så är det nog lättast att kopiera över filerna till ett USB-minne. Tex bilder, dokument och filmklipp. På ett USB-minne på 32GB får du plats med tiotusen bilder.(USB-minne 32GB Cirkapris 30€)
DVD-skiva
​Om din dator har en CD/DVD-brännare kan du bränna egna säkerhetskopior. På en vanlig DVD-skiva får du plats med över 1000 bilder.(DVD-skivan kostar från c:a 10 € fempack)
Intern hårddisk
​Om du har en dator som har plats för att installera en extra hårddisk, så kan du använda den för backup. Om den vanliga hårddisken går sönder så har du allt som du har gjort backup på, till den extra hårddisken kvar. Men brinner din dator upp eller blir stulen så är också din backup borta.
​(Pris för intern hårddisk från c:a 100 € )
Extern hårddisk
Ett bättre alternativ är att göra backup på en extern hårddisk, som du sedan kan förvara på ett säkert ställe. Har du en extern hårddisk på 1000GB,så kan du klona av hela hårddisken på datorn om du så vill.(Pris för extern hårddisk från c:a 150€.)
Molntjänst
​Det finns en hel del gratis "molntjänster" idag, där du kan göra backup. Dom tjänsterna är begränsade till visst många GB. Vill du ha  ett större utrymme förbackup där, så kostar det pengar.
Nas (network attached storage)
​I stället för molntjänster, så kan du skaffa dig ett eget "moln" Nas(nätverkshårddisk).Dit kan du automatiskt kopiera dina filer över ditt nätverk.(Pris för Nas från c:a 200€ )

Tips:3  2017-03-09
​Spela DVD-skivor i Windows 10 
En av nackdelarna med Windows 10, är att det inte finns något inbyggt program för att spela upp DVD-skivor.(Om du uppgraderar från Windows 7 eller 8 så bör du ha Windows Media Player kvar i datorn efter uppgradering till Windows 10.
​Nu är det inget stort problem för att det finns många bra gratisprogram att ladda ner för att spela upp skivor och media filer. Det vanligaste och kanske det bästa är VLC Media Player som också är ett mycket populärt program. Programmet är svenskspråkigt och väldigt enkelt att använda. Förutom att spela upp DVD-skivor så klarar programmet av att spela upp CD-skivor och de flesta ljud och video filer i de flesta formaten. Det har också en del extrafunktioner. Enklast är det att ladda ner programmet från "Laddaner.nu". Vill du läsa mer om programmet gå in på (www.wideolan.org/vic). Du kan också ladda ner programmet där.

​Tips:2  2017-03-09
Säker Borttagning av maskinvara
Om du nu har gjort en backup eller kopierat något till ett USB-minne eller en hårddisk, så använd  då Säker borttagning......., innan du lossar på enheten i USB-uttaget. Det finns en funktion i Windows som heter Säker borttagning av maskinvara och mata ut media. Funktionen är till för att säkerställa att allt har skrivits klart till enheten, innan den plockas bort. Finns det processer som ej är klara när maskinvaran tas bort, är det stor risk att kopieringen misslyckas.
Gör så här för Säker borttagning:
1) Innan du plockar bort enheten som du har kopierat till, trycker du på denuppåtvända pilen i det högra nedre hörnet, med musens vänstra knapp . Då kommer det upp en del dolda ikoner. Flytta musens pekare över ikonerna tills du kommer till Säker borttagning.....
2) Klicka på den ikonen.
​3) Klicka sedan på den mata ut text som hänvisar till den enhet du vill lossa från UBB-uttaget.
​4) Om allt nu är OK. så kommer det upp en text som säger. Säkert att ta bort maskinvara
5) Ta bort enheten.
​Om du ej får någon klarsignal för att ta bort enheten, vänta en stund. Hjälper inte detta, starta om datorn. Nu bör Säker borttagning  fungera så att du nu kan ta bort enheten, som  t.ex  kan vara ett USB-minne

 

​Tips:1  2017-03-09
Filändelse  

Jag börjar med frågan “Vad är en filändelse?”

Jo, det är de bokstäver som finns efter punkten i ett filnamn, till exempel “test.doc”, där “doc” är filändelsen för ett Word-dokument. Det är filändelsen som talar om för dig vad det är för typ av fil, det vill säga vad som händer när du öppnar den.

Kommer du höra musik? Få se en film? Läsa ett dokument? Titta på bilder? Starta ett program?

En “fil” kan vara en enkel text-fil, ett dokument, ett ljud, en video eller ett program eller något annat.

Varför tycker jag att du bör ha koll på filändelser?

Det handlar om att veta vad du klickar på och vad som kommer att hända när du gör det. Det kan också handla om att skydda dig från virus. Ju mer du vet och kan, desto säkrare sitter du vid din dator.

Jag har sammanställt en lista på de allra vanligaste filändelserna, så att du ska veta vad de innebär:

Filändelser

.au

- Den här ändelsen talar om att det är en ljudfil. Om du öppnar den kommer en ljudspelare ladda automatiskt och du kan lyssna på filen.

.art

- Det här är en bild-fil som är komprimerad med något som kallas AOL-teknik (America Online). De flesta internetprogram kan visa den här filen, det är bara att öppna den.

.avi

- En videofil som de flesta multimedia-spelare kan visa. Om du öppnar filen, startar läsaren automatiskt.

.bmp

- Det här är en annan sorts bildfil, ganska vanlig. Om du ritar något i till exempel programmet Paint, får den sparade filen ändelsen .bmp.

.dll

- Den här ändelsen betyder “Dynamic Link Library” och filen innehåller ofta någon form av programmeringskod för något av de program du har i din dator. Om du letar, kommer du hitta en massa filer med den här ändelsen. Skulle du råka ta bort någon av de här filerna kommer det program som den hör till inte längre fungera, så RÖR INTE DESSA FILER!

.doc

- Ett vanligt Word-dokument. Du behöver ha Word installerat på din dator för att kunna läsa den här filen.

.exe

- En fil med den här ändelsen är en startfil. Den startar ett program och är viktig för att få dina program att överhuvud taget starta. Om du däremot får en fil med den här ändelsen i din e-post bör du vara försiktig. Eftersom filer med den här ändelsen startar program, kan elaka hackers skicka virus som du startar genom att klicka på filen. Om du inte vet exakt vad det är du fått i din mail, bör du alltså inte klicka på dessa filer. De filer som redan ligger i din dator bör du däremot låta ligga kvar. Tar du bort dem fungerar inte programmet de är gjorda för så RÖR INTE exe-FILERNA heller.

.gif

- Ytterligare en bildfil; “Graphics Interchange Format”. Animerade bilder (som rör sig) är ofta gjorda som .gif och de är vanliga på internetsidor.

.jpg

- Den vanligaste typen av bildfil; “Joint Photographers Experts Group”. Precis som .gif-filer är dessa vanliga på olika websidor. Det är också den bildfil som tar minst plats på din dator (jämfört med .gif och .bmp).

.mid

- En ljudfil, skapad med “Musical Instrument Digital Interface”. Windows Media Player startar för att visa de här filerna när du öppnar dem. De låter, dock, inte som normala .wav eller .mp3 files, eftersom .mid-filer är designade för att skapa syntetiskt ljud med hjälp av ett ljudkort i datorn.

.mp3

- Den absolut vanligaste ljudfilen som autentiskt återger tal och musik. När du öppnar en .mp3-fil startar Windows mediaspelare (eller om du använder något annat program) automatiskt.

.pdf

- Det här brukar vi kort och gott kalla för en PDF-fil. Det är ett låst dokument, alltså ett dokument där du inte kan gå in och ändra något. För att läsa det här dokumentet behöver du ha gratis-programmet Acrobat Reader installerat på din dator.

.pps

- Det här är en PowerPoint-presentation som är sammansatt för att “jobba själv”. När du skapar en presentation i PowerPoint kan du bestämma om du vill trycka på Enter för att få fram en ny sida eller en händelse. I en .pps-fil sker detta automatiskt.

.ppt

- En PowerPoint-presentation. För att jobba med den behöver du ha PowerPoint installerat på din dator.

.scr

- En fil med den här ändelsen är en sorts skärmdump (“screen saver”), det vill säga en bild man tagit av utseendet på dataskärmen.

.sit

- Detta är en fil för Macintosh. Den går inte att öppna om du använder Windows. Åtminstone inte med de program som är standard på en Windows-dator.

.ttf

- Betyder “True Type Font” och innehåller en font (eller ett typsnitt) som är speciellt designat för att använda i Windows.

.txt

- Det här är en fil som enbart innehåller text , det går alltså inte att lägga in bilder i den här typen av dokument. Texten skrivs i “NotePad” eller “Anteckningar” och går heller inte att formatera mer än mycket marginellt.

.wav

- Det här är en ljudfil, på samma sätt som .mp3-filen. Den öppnar Windows Mediaspelare (eller om du har något annat program) automatiskt. En .wav-fil är mycket större än en .mp3-fil.

.wmv

- Det här är en film. Klicka på filen med den här ändelsen och Windows Mediaspelare visar den.

.xls

- Ett vanligt Excel-dokument. Du måste ha Excel installerat på din dator för att kunna öppna den här filen. Ibland kan det vara svårt att läsa olika versioner av dessa dokument. Om du till exempel har en tidigare version av Excel än den som filen är skriven i, kan det ibland bli problem.

.zip

- När du får en fil med den här ändelsen innebär det att den är “zippad”, det vill säga komprimerad. Du öppnar den med gratisprogrammet WinZip. Går inte att öppna om du har en Mac-dator.

Kunskap ger säkerhet!

Tänk på att:

De flesta av dessa fil-sorter kan du öppna i de standardprogram som finns i din dator, däremot kan du kanske inte skapa dem med samma program…