Vanda svenska pensionärer

Musikelever från Mårtensdals skola sjöng för Vandajubilarer

Vanda svenska pensionärer som fyllt jämna 5 eller 10 år inom ramen från 70 till 95+ år samlades den 2 maj 2024 på Helsinggård för att fira födelsedagsfest. Hela 27 jubilarer hade ställt upp. Programmet följde traditionellt samma mönster. Stämningen var redan på topp när jubilarerna samlades i kafferummet på Helsinggård, varifrån varje jubilar ledsagades av en styrelsemedlem in till festsalen som mötte med festligt dukade bord och en vacker ros. Även övriga Vandapensionärer kunde delta vid detta tillfälle, eftersom det hölls samtidigt ett månadsmöte.

Festen inleddes med att ordförande Per-Erik Aura hälsade alla festsugna deltagare och elevkören från Mårtensdals skolas musikklass välkomna till jubileumsfesten. Kören hade den 24 – 25 april uppträtt tillsammans med 3000 elever i musikfestivalen i Tammerfors med att sjunga Charlotta Kerbs nyskrivna låt Tillsammans. Vid detta tillfälle för vandapensionärerna under Hanna Mannerströms ledning sjöng eleverna; Tidigt varje morgon, Goliat, Diggiloo diggiley, Bara en som jag, Tillsammans och Pappa jag vill sjunga i kör. Man kunde se att barnen sjöng för varandra, gjorde vågrörelser och viftade med händerna med sådan uppriktig känsla att det värmde alla vandapensionärernas hjärtan.

Per-Erik ledde det efterföljande månadsmötet med sedvanliga ärenden. Föreningen har aktivt ordnat promenader, boulespel inomhus under vintern och teaterresor. Festen avslutades med att dela ut ”blommor” till följande medlemmar för betydande insatser inom föreningen: Brita Eriksson, Per-Göran Eriksson, Ulla-Stina Eriksson, Anne Gröndahl, Kerstin Lindholm, Martha Lönnqvist, Ingalill Malm, Irmeli Nevalainen, Elin Rönnholm Berit Selenius, Inga Soro, Berit Tillander-Eriksson och Gunnar Weckström. Till slut önskade Per-Erik alla en trevlig sommar och hoppades att vi ses på nästa möte den 5.9.2024.

Henrik Smeds

-----

Jooarenaboulen 2.4.2024

 

Vinnarna i Jooarenaboulen 2.4.2024.
Lag1: Inga Soro, Ralf Rönnholm och Maj-Britt Stude.

Vi gratulerar vinnarna!

 

 

 

 

-----

Vanda Pensionärerna prövade på något nytt.
 

Ett  steg för att hitta på något nytt program i händelsekalendern ordnades ons 20.9.2023 en vinprovning under ledning av Per Göran Eriksson

Avsikten var att få fram kunskapen om vinets enorma värld. Att berätta för deltagarna att det  t.ex. finns stor variation inom vita viner och likaledes röda viner. Målet med provningen var delvis att ge en inblick i vinets historia och delvis ge några smakupplevelser. 

Vinen som presenterades representerade nästan hela världen, dvs. från Nya Zeeland till USA med Europa däremellan. Deltagarna fick höra om varje vin i detalj med specialegenskaper och också tips för vilken typ av mat som kunde kombineras med vinet. Man fick smaka på vinerna och bilda en uppfattning om man tyckte om dem eller inte. 


Under  provningen uppstod livlig diskussion om vinen och den fortsatte i mycket god stämning en lång tid. Den allmänna åsikten bland deltagarna var mycket positiv och att en fortsättning önskades.

 

-----

Svenska pensionärsförbundets frågesport 2022

 

I årets frågesportsfinal den 30.11 i Åbo kom vårt lag (Ann-Marie Sjöberg, Tom Serén och Per Göran Eriksson) på första plats.

Vi gratulerar vinnarna!

 

 

 

-----

Årets Vandalax

Vår medlem, Barby Fellman har utsetts till årets Vandalax 2022, en utmärkelse som årligen går till en Vandabo som gjort mycket för finlandssvenskarna i Vanda. Vandalaxen utses av svenska kommittén. Läs mera om henne på vanda.fi.

Vi gratulerar Barby!

-----

Svenska pensionärsförbundets skrivartävling -”Det glömmer jag aldrig”

Årets vinnare i förbundets skrivartävling är vår medlem Birgitta Lönnqvist. Hon skrev en berättelse om den första bombningen av Helsingfors 6-7 februari 1944, då hon ännu inte fyllt 6 år.

Hon belönades i samband med förbundets jubileumsfest på Hanaholmen i november 2022. 

På bilden Birgitta Lönnqvist samt språkvetaren Mikael Reuter som valde ut de vinnande bidragen.

Vi gratulerar vinnaren! 

-----

Jubileumsbudkavlen

Under jubileumsåret 2022 framför Svenska pensionärsförbundet och medlemsföreningarna sina tankar om framtiden åt beslutsfattarna i form av en budkavle. Genom budkavlen vill vi synliggöra förbundet och påverka beslutsfattare på lokal, regional och nationell nivå.

Vanda Svenska Pensionärers budkavle till kommunen överlämnades 23.5.2022 kl 14 till Vanda stads ledning,  stadsdirektör Ritva Viljanen och stadstyrelsens ordförande Sari Multala vid stadsstyrelsens möte. 

VSPs budkavle kan läsas här!

-----

Vandarosen 2022

Vanda svenska pensionärer rf har tilldelats Vandarosen 2022 för betydlig insats för de svenskspråkiga och användningen av svenska i Vanda. 

 


Priset delas ut av Svenska kommittén i Vanda, som övervakar Vanda stads svenskspråkiga invånares välmående och service.

Vandarosen 2022 togs emot av ordf. Per-Erik Aura och informatör Irmeli Nevalainen.

 

Se inspelningen av prisutdelningen här: 

https://video.qbrick.com/play2/embed/qbrick-player?accountId=1519770&mediaId=160a6277-7dd7-4723-8719-0f18c699b308&configId=qbrick-player&pageStyling=adaptive&autoplay=true&repeat=false&sharing=true&download=true&volume

Läs också:

https://www.vantaa.fi/fi/ajankohtaista/tiedote/vuoden-vandarosen-palkinnon-saanut-vanda-svenska-pensionarer-yhdistaa-ihmisia-vantaalla

-----