Vanda svenska pensionärer

Vandapensionärer kulturvandrade i Myrbacka 24.5.2022

En grupp på 16 pigga Vandapensionärer samlades den 24 maj på Påltorget i Myrbacka för att delta i en guidad kulturvandring och se på gatukonst. Platsen var intressant eftersom omgivningen kring Konstmuséet Artsi och tågstationen är fyllda av gatukonstverk. På torget mötte vi vår utmärkta guide Christine Langinauer och tillsammans med henne vandrade vi till Artsikuben, d.v.s. den kantiga ytterväggen till konstmuséet. Framför oss såg vi Finlands största permanenta och enhetliga graffitiverk som målats på en offentlig byggnad. Christine berättade att fasaden är 11 meter hög och omfattar 350 kvadratmeter. Den är gjord av Hende och Deos ensamble (8pers) 2017.  Verkets namn kommer från dokumentärfilmen Style Wars (1983) som fått klassikerstatus inom hiphopkulturen. I filmen såg graffitimålare sina målningar första gången på förbipasserande tåg och började ropa ”This is it! This is it!” 


Vanda vann tävlingen med Helsingfors

Därefter vandrade vi ner mot Myrbacka tågstation. Vi fick höra att stationen varit i dåligt skick men rustats upp när den nya ringbanan inledde sin verksamhet 2015. Samma år fick Myrbacka-rörelsen veta att den berömda chilenska konstnären Un Kolor Distinto var på väg till sin första Europa-turne och önskade att få en stor offentlig målningsyta för att göra sin  målning. Det blev en tävling mellan Helsingfors och Vanda om vem som skulle få sitt verk av Un Kolor Distinto. Vanda segrade när Vanda stad redan inom två veckor gav tillstånd för att utföra målningen på tågstationens yttervägg. Verket Cynthia ”Cines” Aguilera tog tre veckor att måla. Skogslandskapet symboliserar Finland medan blomman i figurernas hand symboliserar universum.

Vi fortsatte mot undergångstunneln där det fanns olika slag av gatukonst. Temat var där återvinning och tillfällighet. Street Art Vantaa hade vid triennalen 2021 uppmuntrat de konstnärer som deltog att använda återvunnet material i stället för nytt material i sina verk. Resultatet var att Elissa Erikssons verk är gjort av växter och potatismjöl och kommer att försvinna med tiden. Laura Pehkonen använder igen plattor från återvinningscentraler och loppisar i sina keramikverk.



Myrbacka viktigt bosättningsområde under stenåldern

Vi fortsatte ännu en halv kilometer bland höghusen och stannade vid en husfasad på Fornfyndsvägen. Det var ett stort verk av Maikki Rantala och Essi Ruuskanen från år 2021 som föreställde ett stenåldersbosättningsområde och där man kunde se en snörkeramisk kruka, en forntida kust och skärgård samt skärvor från arkeologiska utgrävningar i området. Christine förklarade att strandlinjen gick tidigare genom Myrbacka ungefär vid konstmuséet Artsi under stenåldern. Myrbacka och Jönsas är en av de mest kända och viktigaste stenålders bosättningsplatser i Finland och har varit det sedan 1960-talet.

Efter det här tog kulturvandringen slut och vi tackade Christine för intressanta berättelser om alla konstverk vi sett och återvände nöjda till samlingsplatsen för att njuta av en kopp kaffe eller läsk med tilltugg i det soliga och varma vädret. Därefter önskade vi alla varandra trevlig sommar och tog oss hem antingen till fots, med cykel, bil eller tåg.         

                                                                                                                         
Text: Henrik Smeds
Foto: Per-Erik Aura