Vanda svenska pensionärer

Vandapensionärerna vandrade i Tavastby

 

Ett tjugotal vandapensionärer samlades en gråmulen dag i lätt snöhalka den 26 januari i Tavastby i västra Vanda för att promenera tillsammans. Tavastby är ett tätortsområde som omges av två stora huvudleder, d.v.s. Ring III i väst/östled och Vichtisvägen till Helsingfors.  Norra delen av området är småhusbetonat och där finns också Tavastkulla gård som gett området sitt namn. I den södra delen finns höghusområdet Hasselbacken som byggdes på 1970- och 1980-talen.  Vid Vichtisvägen finns dessutom småindustrier.  I den lugna och sommartid lummiga stadsdelen bor idag kring 9 000 personer.

Vi startade promenaden från det lokala köpcentret och kom ut på Ainovägen som i tiden bildade en led i den medeltida Kungsvägen. Vi fortsatte en bit framåt och kom fram till Tavastby kyrka. Inne i kyrkan fick vi höra att den nya kyrkan är byggd år 1992 kring den gamla kyrkan som blev färdig år 1966. Kyrkan lever i det gamla och nya sida vid sida. Som en kontrast till betong  och glas finns det fossilavlagringar i de plattor som täcker golv och väggar. Det finns sittplatser för 300 personer men kan vid behov utökas till 450 platser. Den inrymmer dessutom två församlingssalar för 80 respektive 30 personer.

Från kyrkan fortsatte vi via begravningsplatsen till föreningshuset Bygård. Efter att ha vandrat en stund kors och tvärs bland låghusen i området kom vi slutligen fram. Den lilla fadäsen förklarades med att man har tidigare kommit dit med bil och då valt en annan rutt. Det kunde vi acceptera. Inne i festlokalen bjöd föreningen oss på kaffe och te med munkar. Därefter hade vi möjlighet att se oss omkring i byggnaden. Förutom festsalen på ca 100 m2 finns det ett kök, garderob, ca 100 stolar och 30 bord.  Bygård passar utmärkt för olika festtillställningar som t.ex. bröllop. Även många föreningar ordnar sin verksamhet här.

Efter besöket vid Bygård hade det börjat skymma varför ett besök till närliggande Tavastkulla gård fick bli till ett annat tillfälle. Gården fungerar idag såsom hotell och restaurang. Men gårdens vackra omgivning och välskötta park lockar också andra besökare året runt. Mary- Ann Alanne var en av besökarna som uppskattade besöken till kyrkan och Bygård. Enligt henne är de gemensamma promenaderna viktiga med tanke på den sociala samvaron. Man träffar bekanta personer som det är trevligt att diskutera med.

                                                                                                                                  
Text Henrik Smeds
Foto Per-Erik Aura