Vanda svenska pensionärer

Bra att veta länkar

Klicka på nedanstående länk så får du info om aktuella händelser i Vanda

Vi Vandasvenskar

Om att åldras tryggt

Dessa sidor, som upprätthålls av Kotkanejdens pensionärer, ska hjälpa dig att åldras tryggt. Det är många frågor som bubblar upp:

Vem betalar dina räkningar och sköter andra angelägenheter om du inte längre själv klarar av det?

Var och hur ska du vårdas i livets slutskede? 

Hur ska dina molntjänster, internetsidor (facebook osv.), din telefon och dator tömmas? 

Får din partner pengar från banken för mat och andra levnadskostnader om du själv dör?

      Svaren på dessa och många fler frågor hittar du genom att trycka på den blå texten

       ​Åldras tryggt

 

Skydda dina pengar

Polisen i sydöstra Finland har publicerat ett informationsbrev om hur man skyddar sina pengar. Det gäller i synnerhet äldre människor som skojare oftare försöker lura.

En ny påminnelse från polisen är här.

En ännu senare nyhet är att det ser ut att finnas en kriminalliga som systematiskt håller på med att lura folk i Finland, i synnerhet äldre människor.

Påminnelser kommer nuförtiden ofta att skojare försöker få personuppgifter och speciellt bankkortsinformation per telefon. Bara skojare gör sådant, ingen riktig person. Polisen påminner om att man kan vara ovänlig. Ingen har en skyldighet att vara artig mot skojare.

Det är säkrast att inte heller ge adressuppgifter per telefon. Det kan vara försök att stjäla identitet och på det sättet t.ex. köpa nånting på din räkning eller lyfta lån på ditt namn. Över 2300 identitetsstölder har hänt i Finland under åtta månader år 2017. Du kan göra två saker för att försvåra bovarnas försök: lås postlådan (den på gatan) och förbjud låntagning på ditt namn.

Ett rätt säkert sätt att hindra bovar att ringa är att ha hemligt telefonnummer. Detta nummer ges endast åt släkt och vänner men inte från nummerupplysning (inte direkt polisråd men funkar).
 

Polisens video om bankbedragare          

Titta på den här videon som berättar hur bankbedragare nuförtiden försöker bedra folk, i synnerhet oss seniorer.
13.2.2018