Vanda svenska pensionärer

  Tips     och    Tricks

                             Hjälper dig på vägen

Här på Tips och Tricks kommer att finnas info om intressanta sajter och program där dom flesta har koppling till Windows 10 på något sätt. ​Det mesta är också användbart tillsammans med Windows 7 och 8. Möjligtvis kan det ge svar på  en del data relaterade frågor   Många av dessa tips är lånade av Hans-Göran Eriksson som sköter  hemsidan till ABB Pensionärsklubben i Ludvika Sverige. Ett stort tack till honom!
Även en del allmänna datatips kommer att tas upp.
​Flera av dom saker som har beskrivits kan även göras på andra sätt.
Är tacksam för kommentarer och förslag .Får du problem med något .Hör av dig!

                                         Kurt Lundstrom (contactkurt3 gmail.com) 0500413162

 

Här finner du de olika tipsen  

                                               Tips 1 #​Filändelse
                                               Tips 2  #Säker Borttagning av maskinvara
                                               Tips 3  #Spela DVD-skivor i Windows 10
                                               Tips 4  #Lagringsställen för Backup
                                               Tips 5  #Gratis program
                                               Tips 6  #Säkerhetstips
                                               Tips 7  # Program och Appar
                                               Tips 8  #Lösenord 

                                                                                    

Tips: 8  2017-04-26 

 Lösenord

Lösenordet till e-postkon­tot är bland de viktigaste. Om någon kan knäcka det, kom­mer hen också åt att ändra di­na lösenord till många andra tjänster. Det gör hen genom att beställa nya lösenord till din e-post.

- Lösenordet till datorn är också av stor betydelse.

- Använd olika lösenord till olika tjänster. Vid behov finns det Lösenordsgeneratorer som lottar ut trygga lösenord.

Det är inte människor, utan effekti­va datorer som försöker knäcka di­na lösenord. Datorerna känner igen de vanligaste lösenorden och de van­ligaste tricken som man använder när man hittar på lösenord. Ett bra lösenord är långt, 15-20 tecken. Det bästa lösenordet är inte ett ord ut­an en mening eller en diktfras, som kan varieras till exempel så att man tar den första bokstaven av varje ord.

Om ditt lösenord är till exempel "sOmmar" kan en dator knäcka det på en tusendels sekund. Att knäcka "EttKvastskaftSkaVaraKvistfritt" tar flera år.

Skadeprogram som sprids genom e-post är ofta gömda i bilagor. Man bör inte öppna en bilaga förrän man vet att avsändaren är pålitlig.

Man kan undersöka pålitligheten till exempel genom att placera kursorn över avsändarinformationen utan att klicka på den. Under avsän­darens namn öppnas då ett fönster som visar från vilken e-postadress meddelandet har skickats. Uppgif­terna bör stämma överens med var­andra.

På samma sätt kan man kontrol­lera en länk. När man placerar kursorn över länken öppnas ett fönster där man ser till vilken adress län­ken går.

Gå alltid in på nätbanken via din banks webbplats. Försök aldrig gå till nätbanken genom att klicka på en länk som kommit till exempel per e-post eller sms.

Kolla till vänster i adressfältet på nätbanken. Där borde finnas en li­ten bild av ett lås. Adressen ska bör‑

ja med https:// inte http://. Låset och s:et betyder att kontakten är skyd­dad och att du är på rätt webbsida. Bluffsajter har i allmänhet inte det­ta s eller låssymbolen.

Bedragare kan fråga efter bank­koder eller kreditkortsuppgifter ock­så per telefon och utge sig för att vara poliser eller banktjänstemän.

 

Kända och etablerade affärer är pålitliga också som nätbutiker. Webbplatsernas utseende däremot säger ingenting om hur pålitliga de är, eftersom också svindlarsajter kan ha påkostade webbplatser.

Skriv inte ut personuppgifter som till exempel din adress på sociala me­dier och lägg inte ut bilder där ditt barn, din bil eller ditt hem syns.

Satsa på säkerhet speciellt på Fa­cebook. Du kan till exempel förbjuda riktad reklam och dölja din vänlista.

Tips: 7 2017-04-26

Program och Appar    
Vad är skillnaden mellan program och appar ?
​Med program så menas traditionella Windows-program som vi är vana att ha haft i datorn. Till exempel Photoshop och Words. Det är alltså program som vi installerar från en DVD-skiva eller som vi laddar ned från nätet. Dessa program är gjorda för att styras med mus och tangentbord. Appar är en ny sorts program som vi hämtar hem från t.ex. Windows store, Play Butik eller Appstore och som laddas ned och installeras automatiskt. Appar är gjorda för att passa pekskärmar , men fungerar i regel lika bra med mus och tangentbord. Många appar är gratis att installera, medans andra kostar en slant.
​App är en förkortning av application(tillämpning på svenska).Appar kan användas både i datorn, mobiltelefonen och på surfplattan medans program används i datorn.
​I Windows 10 samlas program och appar tillsammans under Alla Appar.
Om du trycker på Windows-ikonen  längst ner i det vänstra hörnet så kommer förutomStart-menyn (mer information om Startmenyn kommer nästa vecka) en lista upp med datorns alla program och appar ,samlade i bokstavsordning.
Problem ? Hör av dig.

Tips: 6  2017-03-09
Säkerhetstips
Tänkte börja med några tips för att få datorn att fungera säkrare och snabbare.
​Det här gäller ju också för Windows XP , Vista , 7 och 8.

​1.Virusskydd
​Ha alltid ett uppdaterat virusskydd installerat när du går ut på nätet . Windows 10  har ett eget inbyggt virusprogram , men det är kanske inte det bästa . Det finns många bra virusprogram som är gratis som man kan hämta hem från nätet . Bl.a PANDA , AVG , AVIRA och AVAST.

2.Backup
Ta till vana att alltid ta backup på sådant som du inte vill förlora som bilder , dokument , musik  m.m.
Ett annat sätt är att klona hela hårddisken till en extern hårddisk. Då har du allt på datorn sparat om något skulle hända . Själv gör jag detta en gång i månaden.

​3.Senaste drivrutiner
Se alltid till att du har dom senaste drivrutinerna installerade . Har du gamla drivrutiner kan det göra att saker och ting inte fungerar som de ska och att risken för att få in virus kan vara större . Det finns flera bra gratisprogram för detta . Ex. Driver Booster.

​4.Senaste programuppdateringar
Det gäller också att ha de senaste programuppdateringarna, för att programmen skall fungera optimalt. Samtidigt minskas risken för att få in virus i datorn. Många virus sprids via säkerhetshål i program och iWindows . Program som är viktiga att uppdatera är Adobe Flash Player , Java och naturligtvis  Windows.

5.Städprogram
Använd ett städprogram och eventuellt ett optimeringsprogram , för att hålla datorn i trim . Ett av dom vanligaste städprogram  som är gratis är Ccleaner . Ett gratisprogram som kan hjälpa till med många olika saker för att hålla datorn i trim  är Advanced System Care. 

​6.Öppna aldrig filer bifogade i mail, om du inte vet vad de innehåller.
Just nu är det vanligt med bluffprogram som ser ut att komma från Google, Sonera, Elisa Skatteverket.

7.Ta bort onödiga startprogram
Alla program som sätter igång när man startar datorn förlänger uppstartningstiden.

8.Avinstallera program du ej använder
​Allt onödigt som ligger i datorn hjälper till att försämra prestandan och datorns snabbhet på lite sikt .

9.Gratisprogram
När du laddar ner gratisprogram , var försiktig så att du inte får med andra program som du inte vill ha .

Tips: 5  2017-03-09

Gratis program 
På tal om gratisprogram kan du besöka sajterna www.ilmaisohjelmat.fi vilken är bara på finska eller www.laddaner.nu  De flesta programmen på engelska. Där finns många olika gratis program.

Tips: 4  2017-03-09
Lagringsställen för Backup
Något som är lika viktigt som att ha ett virusprogram i datorn är att regelbundet ta backup på sådant som ej kan återskapas ,ifall hårddisken går sönder.(Tex. bilder, filmer och dokument).Tyvärr är det många som struntar i att ta backup. Enl. experterna så är inte problemet om hårddisken slutar att fungera, utan när den slutar att fungera.
USB-minne
​Om du inte har så mycket som du skall göra backup på, så är det nog lättast att kopiera över filerna till ett USB-minne. Tex bilder, dokument och filmklipp. På ett USB-minne på 32GB får du plats med tiotusen bilder.(USB-minne 32GB Cirkapris 30€)
DVD-skiva
​Om din dator har en CD/DVD-brännare kan du bränna egna säkerhetskopior. På en vanlig DVD-skiva får du plats med över 1000 bilder.(DVD-skivan kostar från c:a 10 € fempack)
Intern hårddisk
​Om du har en dator som har plats för att installera en extra hårddisk, så kan du använda den för backup. Om den vanliga hårddisken går sönder så har du allt som du har gjort backup på, till den extra hårddisken kvar. Men brinner din dator upp eller blir stulen så är också din backup borta.
​(Pris för intern hårddisk från c:a 100 € )
Extern hårddisk
Ett bättre alternativ är att göra backup på en extern hårddisk, som du sedan kan förvara på ett säkert ställe. Har du en extern hårddisk på 1000GB,så kan du klona av hela hårddisken på datorn om du så vill.(Pris för extern hårddisk från c:a 150€.)
Molntjänst
​Det finns en hel del gratis "molntjänster" idag, där du kan göra backup. Dom tjänsterna är begränsade till visst många GB. Vill du ha  ett större utrymme förbackup där, så kostar det pengar.
Nas (network attached storage)
​I stället för molntjänster, så kan du skaffa dig ett eget "moln" Nas(nätverkshårddisk).Dit kan du automatiskt kopiera dina filer över ditt nätverk.(Pris för Nas från c:a 200€ )

Tips:3  2017-03-09
​Spela DVD-skivor i Windows 10
En av nackdelarna med Windows 10, är att det inte finns något inbyggt program för att spela upp DVD-skivor.(Om du uppgraderar från Windows 7 eller 8 så bör du ha Windows Media Player kvar i datorn efter uppgradering till Windows 10.
​Nu är det inget stort problem för att det finns många bra gratisprogram att ladda ner för att spela upp skivor och media filer. Det vanligaste och kanske det bästa är VLC Media Player som också är ett mycket populärt program. Programmet är svenskspråkigt och väldigt enkelt att använda. Förutom att spela upp DVD-skivor så klarar programmet av att spela upp CD-skivor och de flesta ljud och video filer i de flesta formaten. Det har också en del extrafunktioner. Enklast är det att ladda ner programmet från "Laddaner.nu". Vill du läsa mer om programmet gå in på (www.wideolan.org/vic). Du kan också ladda ner programmet där.

Tips:2  2017-03-09
Säker Borttagning av maskinvara
Om du nu har gjort en backup eller kopierat något till ett USB-minne eller en hårddisk, så använd  då Säker borttagning......., innan du lossar på enheten i USB-uttaget. Det finns en funktion i Windows som heter Säker borttagning av maskinvara och mata ut media. Funktionen är till för att säkerställa att allt har skrivits klart till enheten, innan den plockas bort. Finns det processer som ej är klara när maskinvaran tas bort, är det stor risk att kopieringen misslyckas.
Gör så här för Säker borttagning:
1) Innan du plockar bort enheten som du har kopierat till, trycker du på denuppåtvända pilen i det högra nedre hörnet, med musens vänstra knapp . Då kommer det upp en del dolda ikoner. Flytta musens pekare över ikonerna tills du kommer till Säker borttagning.....
2) Klicka på den ikonen.
​3) Klicka sedan på den mata ut text som hänvisar till den enhet du vill lossa från UBB-uttaget.
​4) Om allt nu är OK. så kommer det upp en text som säger. Säkert att ta bort maskinvara
5) Ta bort enheten.
​Om du ej får någon klarsignal för att ta bort enheten, vänta en stund. Hjälper inte detta, starta om datorn. Nu bör Säker borttagning  fungera så att du nu kan ta bort enheten, som  t.ex  kan vara ett USB-minne

 

Tips:1  2017-03-09
Filändelse  

Jag börjar med frågan “Vad är en filändelse?”

Jo, det är de bokstäver som finns efter punkten i ett filnamn, till exempel “test.doc”, där “doc” är filändelsen för ett Word-dokument. Det är filändelsen som talar om för dig vad det är för typ av fil, det vill säga vad som händer när du öppnar den.

Kommer du höra musik? Få se en film? Läsa ett dokument? Titta på bilder? Starta ett program?

En “fil” kan vara en enkel text-fil, ett dokument, ett ljud, en video eller ett program eller något annat.

Varför tycker jag att du bör ha koll på filändelser?

Det handlar om att veta vad du klickar på och vad som kommer att hända när du gör det. Det kan också handla om att skydda dig från virus. Ju mer du vet och kan, desto säkrare sitter du vid din dator.

Jag har sammanställt en lista på de allra vanligaste filändelserna, så att du ska veta vad de innebär:

Filändelser

.au

- Den här ändelsen talar om att det är en ljudfil. Om du öppnar den kommer en ljudspelare ladda automatiskt och du kan lyssna på filen.

.art

- Det här är en bild-fil som är komprimerad med något som kallas AOL-teknik (America Online). De flesta internetprogram kan visa den här filen, det är bara att öppna den.

.avi

- En videofil som de flesta multimedia-spelare kan visa. Om du öppnar filen, startar läsaren automatiskt.

.bmp

- Det här är en annan sorts bildfil, ganska vanlig. Om du ritar något i till exempel programmet Paint, får den sparade filen ändelsen .bmp.

.dll

- Den här ändelsen betyder “Dynamic Link Library” och filen innehåller ofta någon form av programmeringskod för något av de program du har i din dator. Om du letar, kommer du hitta en massa filer med den här ändelsen. Skulle du råka ta bort någon av de här filerna kommer det program som den hör till inte längre fungera, så RÖR INTE DESSA FILER!

.doc

- Ett vanligt Word-dokument. Du behöver ha Word installerat på din dator för att kunna läsa den här filen.

.exe

- En fil med den här ändelsen är en startfil. Den startar ett program och är viktig för att få dina program att överhuvud taget starta. Om du däremot får en fil med den här ändelsen i din e-post bör du vara försiktig. Eftersom filer med den här ändelsen startar program, kan elaka hackers skicka virus som du startar genom att klicka på filen. Om du inte vet exakt vad det är du fått i din mail, bör du alltså inte klicka på dessa filer. De filer som redan ligger i din dator bör du däremot låta ligga kvar. Tar du bort dem fungerar inte programmet de är gjorda för så RÖR INTE exe-FILERNA heller.

.gif

- Ytterligare en bildfil; “Graphics Interchange Format”. Animerade bilder (som rör sig) är ofta gjorda som .gif och de är vanliga på internetsidor.

.jpg

- Den vanligaste typen av bildfil; “Joint Photographers Experts Group”. Precis som .gif-filer är dessa vanliga på olika websidor. Det är också den bildfil som tar minst plats på din dator (jämfört med .gif och .bmp).

.mid

- En ljudfil, skapad med “Musical Instrument Digital Interface”. Windows Media Player startar för att visa de här filerna när du öppnar dem. De låter, dock, inte som normala .wav eller .mp3 files, eftersom .mid-filer är designade för att skapa syntetiskt ljud med hjälp av ett ljudkort i datorn.

.mp3

- Den absolut vanligaste ljudfilen som autentiskt återger tal och musik. När du öppnar en .mp3-fil startar Windows mediaspelare (eller om du använder något annat program) automatiskt.

.pdf

- Det här brukar vi kort och gott kalla för en PDF-fil. Det är ett låst dokument, alltså ett dokument där du inte kan gå in och ändra något. För att läsa det här dokumentet behöver du ha gratis-programmet Acrobat Reader installerat på din dator.

.pps

- Det här är en PowerPoint-presentation som är sammansatt för att “jobba själv”. När du skapar en presentation i PowerPoint kan du bestämma om du vill trycka på Enter för att få fram en ny sida eller en händelse. I en .pps-fil sker detta automatiskt.

.ppt

- En PowerPoint-presentation. För att jobba med den behöver du ha PowerPoint installerat på din dator.

.scr

- En fil med den här ändelsen är en sorts skärmdump (“screen saver”), det vill säga en bild man tagit av utseendet på dataskärmen.

.sit

- Detta är en fil för Macintosh. Den går inte att öppna om du använder Windows. Åtminstone inte med de program som är standard på en Windows-dator.

.ttf

- Betyder “True Type Font” och innehåller en font (eller ett typsnitt) som är speciellt designat för att använda i Windows.

.txt

- Det här är en fil som enbart innehåller text , det går alltså inte att lägga in bilder i den här typen av dokument. Texten skrivs i “NotePad” eller “Anteckningar” och går heller inte att formatera mer än mycket marginellt.

.wav

- Det här är en ljudfil, på samma sätt som .mp3-filen. Den öppnar Windows Mediaspelare (eller om du har något annat program) automatiskt. En .wav-fil är mycket större än en .mp3-fil.

.wmv

- Det här är en film. Klicka på filen med den här ändelsen och Windows Mediaspelare visar den.

.xls

- Ett vanligt Excel-dokument. Du måste ha Excel installerat på din dator för att kunna öppna den här filen. Ibland kan det vara svårt att läsa olika versioner av dessa dokument. Om du till exempel har en tidigare version av Excel än den som filen är skriven i, kan det ibland bli problem.

.zip

- När du får en fil med den här ändelsen innebär det att den är “zippad”, det vill säga komprimerad. Du öppnar den med gratisprogrammet WinZip. Går inte att öppna om du har en Mac-dator.

Kunskap ger säkerhet!

Tänk på att:

De flesta av dessa fil-sorter kan du öppna i de standardprogram som finns i din dator, däremot kan du kanske inte skapa dem med samma program…

 


​​